1. Forklar hvorfor små barn lett får pustebesvær ved luftveisinfeksjoner. Diskuter hvordan anatomiske og fysiologiske særtrekk i barnealderen påvirker barnets respirasjon.
2. Hvordan kan du hjelpe en 1-åring og en 8-åring til å mestre å være tungpusten?
3. Diskuter hva du vil ta hensyn til i planleggingen av sykepleien til et 6 måneder gammelt barn med pustebesvær slik at det får tilfredssilt sine grunnleggende behov.
Ida fikk påvist ventrikkelseptumdefekt like etter fødselen. Hun har gått til kontroll på sykehusets hjertepoliklinikk. 6 uker gammel innlegges hun på barneavdelingen fordi hun er tungpusten, virker utilfreds og ikke vil spise. Hun blir behandlet for hjertesvikt, og blir raskt bedre. Men hun klarer fortsatt ikke å spise den maten hun trenger selv, og må delvis få sondeernæring. Det er planlagt hjemreise om noen dager. Foreldrene må informeres om at Ida delvis fortsatt trenger sondemat, og at de selv bør lære og ta ansvar for dette før hjemreisen. De er svært engstelige.
Det er din oppgave å informere Idas foreldre om at hun fortsatt trenger sondeernæring en tid framover.
4. Hvilke faktorer vil du ta hensyn til i planleggingen, hvordan vil du informere foreldrene, og hvordan vil du legge opp den praktiske opplæringen?
5. Hva er et vanlig kostregime hos barn på 2 måneder, 9 måneder og 2 år?
6. Hvordan vil du veilede en mor som ikke får spedbarnet til å ta brystet når hun skal amme?
7. Forklar en medstudent hvordan du vil legge ned sonde på et barn. Hvordan vil du forberede prosedyren, hvordan vil du gjennomføre den og hvordan vil du dempe barnets plager mens prosedyren pågår?
Et 18 måneders gammelt barn av utenlandsk opprinnelse innlegges i barneavdelingen med rakitt (engelsk syke) og jernmangelanemi. Familien har bodd tre år i Norge, og moren snakker nesten ikke norsk. Barnet har bare fått morsmelk fram til ettårsalderen, og har siden bare villet ha H-melk på tåtefl aske. Han har heller ikke fått vitamintilskudd.
Planlegg hvilken kostveiledning familien bør få.
8. Hvordan vil du organisere og gjennomføre opplæringen i samarbeid med lege, ernæringsfysiolog, helsesøster og tolketjeneste?
Ta utgangspunkt i behandling av obstipasjon i kapitlet om sykdommer i fordøyelsesorganene. Hvilke kostråd vil du gi ved obstipasjon hos
9. et to måneder gammelt friskt spedbarn som bare drikker morsmelkerstatning?
10. Et sju måneder gammelt friskt barn som spiser grøt, middag og en liter morsmelkerstatning daglig?
11. Et fire år gammelt friskt barn som nesten utelukkende drikker H-melk?
12. En trettenårig frisk ungdom som foretrekker loff, cola og gatekjøkkenmat?
13. Hvordan vil du tilrettelegge for tidlig tilknytning mellom mor og et for tidlig født barn som er innlagt i barneavdelingen? Beskriv hvordan du konkret vil gå fram for å avklare oppgavefordelingen mellom deg og foreldrene i pleien av barnet.
14. Beskriv hva du kan legge vekt på i kommunikasjonen for å styrke barns selvbilde.